keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Piparkakkuarkkitehdin joulupuuhat




Piparkakkujen leipominen kuuluu ehdottomasti minun joulupuuhiini, joten olin hyvin tyytyväinen, että ehdin ne joulukiireiltäni tehdä. Teen taikinan ja kuorrutteen aina itse, juuri niin kuin kotonakin äidin kanssa tehtiin. Käytän kuorrutetta myös talojen kokoamiseen, sillä se onnistuu kyllä kun on kärsivällinen, maistuu paremmalta kuin sulatettu sokeri, eikä sormiinkaan tule palovammoja. Talojen tekemisessä sattui pieni arkkitehtuurinen moka. Piirsin itse kaavat ja unohdin tehdä taloihin päätykolmiot. Onneksi koristeluun tarkoitettuja karkkeja oli riittävästi paikkaamaan myös nämä reiät päätyseinistä ja lopputulos oli lopulta ihan hieno. Lopuksi piti tietysti myös porsaiden saada vähän kuorrutetta osakseen.

perjantai 24. joulukuuta 2010

Sytykeruusut



Sytykeruusut taitavat olla tämän joulun hittituote. Ainakin minusta tuntuu, että niitä tehdään vähän joka puolella. Minusta idea on aivan erinomaisen hyvä, sillä näihin ei tarvita paljon materiaalia (vain kananmunakennoja ja steariinia), eivätkä nämä jää lojumaan kenenkään nurkkiin, vaan suorastaan vaativat tulla poltetuiksi. Lisäksi näiden tekeminen on ihanan suurpiirteistä, helppoa ja ekologistakin, sillä vanhat kynttilänjämät pääsevät hyötykäyttöön.
Teimme ensimmäisen erän yhdessä kaverin kanssa. Valmistimme tummanpunaisia ja hunajantuoksuisia keltaisia ruusuja. Myöhemmin tein vielä yksin yhden erän vaaleanpunaisia ruusuja, koska näiden tekemiseen tulee suorastaan himo. Ensimmäisen erän tein leikkaamalla ja toisen repimällä kananmunakennoa. Ruusuista tulee näin hieman eri näköisiä, mutta molemmat ovat omalla tavallaan kauniita. Huomenna nämä hämmästyttävän oikean näköiset ruusut pääsevät joulutuliaisiksi.

Lämmintä joulua kaikille!

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Joulupostia





Tänä vuonna askartelin joulukorttini liimaamalla aikakauslehdistä leikkaamiani kuvia harmaalle kartongille. Hyödynsin kortteihin myös sydämet, joita leimailin aiemmin talvella perunalla. Viime vuonna vannoin itselleni tekeväni tänä vuonna joulukorteistani vähän yksinkertaisempia, mutta kyllä se taas lipsahti vähän liiallisuuksiin. Jos idea on liian monimutkainen, niin monen kortin tekemisestä tulee liian työlästä. Ehkä jo ensi vuonna uskon tämän ;)

lauantai 11. joulukuuta 2010

Sivarisukkia



Sain vihdoin postitettua parit sukat siviilipalvelusmiehille. Toivottavasti ne lämmittävät jonkun varpaita ja mieltä. Keltamustat sukat on tehty Seitsemästä veljeksestä ja monet ihmiset ovat sanoneet niitä Kärppä-sukiksi tai ampparisukiksi. Siniraidalliset sukat on puolestaan neulottu Maija-langasta, jota en ollut ennen kokeillutkaan. Myyjän mukaan se ei nukkaannu niin helposti kuin Novitan sukkalangat. Oli kiva tehdä pitkästä aikaa ihan vaan tällaisia perussukkia.

lauantai 4. joulukuuta 2010

Kankaiset pikkukuuset



Askartelin tällaisia pikkukuusia viime vuonna Oulu-opiston toiminnallisissa pikkujouluissa. Laitan tähän varsin ohjeen jos joku haluaa kokeilla. Tarvikkeet ovat: paperia, kangasta, liimaa, virkkauslankaa tms. ripustuslangaksi, helmiä ja ompelulankaa. Niin ja tietysti vielä sopivat neulat ripustuslangan pujotusta ja pohjan ompelua varten. Toivottavasti ohje on tarpeeksi selkeä.
  1. Leikkaa ohuehkosta paperista säännöllinen kuusikulmio harpin ja viivaimen avulla (sivut n. 4,5 cm).
  2. Tee paperiin taitokset jokaisesta kulmasta vastakkaiseen kulmaan ja jokaisen sivun keskeltä vastakkaisen sivun keskelle.
  3. Liimaa paperi erikeepperillä sivelemällä kankaan nurjalle puolelle.
  4. Leikkaa kankaasta samanmuotoinen, mutta sentin suurempi kuvio irti.
  5. Taita ja liimaa kankaan reunat paperin päälle.
  6. Taittele kuusen muotoiseksi paperiin tehtyjen taitosten avulla.
  7. Ompele ripustuslanka pistämällä neula kuusen kärjestä sisäpuolelta ulos ja samaa reittiä takaisin. Tee hevosenhäntäsolmu langanpäistä piiloon kuusen sisäpuolelle.
  8. Pujota lopuksi helmi nyt jo valmiina lenkkinä olevaan ripustuslankaan ja tee helmen yläpuolelle hevosenhäntäsolmu.
  9. Ompele vielä ompelulangalla muutamalla pistolla kuusi kiinni keskeltä pohjasta.