maanantai 24. lokakuuta 2011

Itse tehtyä jäätelöä


Aiemmin olen ajatellut, että jäätelö on jotain sellaista, mitä ei voi tehdä itse tai että sen tekeminen on vaikeaa. Jouduin muuttamaan käsityksiäni, kun Kahviaddikti antoi minulle maailman helpoimman jäätelöreseptin:
  1. Vatkaa 4 dl kuohukermaa.
  2. Sekoita joukkoon 1 tölkillinen kondensoitua maitoa.
  3. Mausta haluamallasi tavalla.
  4. Sekoita sähkövatkaimella n. 1/2 tunnin välein niin kauan kuin se on mahdollista, eli n. 3-4 tuntia.
Tällä reseptillä syntyy ihan oikean näköistä ja makuista jäätelöä, eikä sen tekemiseen tarvita välttämättä jäätelökonetta. Ensimmäinen tekemäni erä oli puolukkajäätelöä, eli lisäsin jäätelömassaan pienen rasiallisen puolukkasurvosta. Kondensoitu maito antaa jäätelöön mukavan kinuskisen maun ja on ilmeisesti salaisuus siihen, että jäätelö on pakkasesta otettuna sopivan pehmeää.


Toisesta erästä tein Baileys-kaurakeksijäätelöä lisäämällä jäätelömassaan 1/2 dl Baileysiä ja murustelemalla joukkoon vielä muutamia kaurakeksejä. Tämä jäätelö oli pakkasesta otettuna vieläkin pehmeämpää, kuin puolukkajäätelö. Itse kehiteltyjä jätskimakuja ei välttämättä kaupasta löydykään.

maanantai 10. lokakuuta 2011

Kurpitsa ja muuta satoa



Syyskuussa puolisoni äiti toi meille monenlaista itse kasvattamaansa syksyn satoa. En ole varmaan koskaan nähnyt noin suurta kesäkurpitsaa! Kesäkurpitsan lisäksi tuomisiin kuului monenlaisia sipuleita, auringonkukkia, perunoita, porkkanoita, maissia, eri värisiä pikkutomaatteja, sekä omenamehua ja viinimarjamehua. Niin ja tietysti tuo jättikurpitsa! Onneksi netistä löytyi runsaasti ohjeita sen käsittelyyn.



Siemeniä tuli runsas 2 dl. Huuhtelin siemenet ja kuivatin niitä pellillä hetken. Pistin siemeniin pikkuisen oliiviöljyä ja ripauksen suolaa. Sitten vain uuniin 200 asteeseen n. 20-30 minuutiksi. Mukavia naposteltavia tuli.

Itse kurpistasta koversin tietysti lyhdyn parvekkeen pöydälle. En halunnut tehdä siitä pelottavan näköistä, joten tällainen iloinen tyyppi siitä tuli. Tosin se on jo nyt vähän lysähtänyt ja muuttunut pikkuisen häijymmän näköiseksi. Sisällöstä tein sosetta pakkaseen odottelemaan, josko jossain vaiheessa tekisin siitä vaikka piirakkaa.


Ja loppuun vielä lyhtykukkia minun äitini pihamaalta :)