tiistai 20. joulukuuta 2011

Tummat ja vaaleat piparkakut



Piparkakkujen leipominen on minulle tärkeä perinne joulun alla. Tänä vuonna päätin kokeilla perinteisten tummien pipareiden lisäksi myös vaaleita pipareita. Hyviä tuli! Ja oli mukavaa vaihtelua. Laitan tähän Paraisten pipareiden ohjeen sellaisena, kuin olemme niitä äitini kanssa jo vuosia leiponeet. Vaaleiden pipareiden ohje löytyy puolestaan esimerkiksi Mimmin keittiöstä. Ripautin päälle vähän kanelisokeriseosta makua antamaan.

Paraisten piparit

- 1 dl siirappia
- 2 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl neilikkaa
- 2 tl pomeranssinkuorta
- 250 g voita tai margariinia
- 2 dl sokeria
- 1 muna
- 1,5 tl soodaa
- 6 - 6,5 dl vehnäjauhoja

1) Kiehauta siirappi ja mausteet kattilassa.
2) Vaahdota sokeri ja rasva.
3) Lisää voivaahtoon voimakkaasti sekoittaen vähän jäähtynyt siirappiseos ja kananmuna.
4) Yhdistä sooda ja vehnäjauhot ja lisää ne taikinaan.
5) Peitä taikinakulho ja pidä se viileässä seuraavaan päivään.
6) Paista piparit 200 asteessa sopivan ruskeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti